Binnen 24 uur een afspraak! Nu ook op zaterdag open!

Manuele therapie

Manuele-therapieManuele therapie is een specialisatie binnen fysiotherapie. Een manueel therapeut is 3 jaar extra geschoold in het onderzoeken en behandelingen van alle gewrichten, met name van de wervelkolom. Ook spieren en zenuwen kunnen worden behandeld via manuele therapie. Voorbeelden van klachten die verholpen kunnen worden door middel van manuele therapie zijn: nek-schouderklachten, lage rugklachten, heupklachten, knieklachten. Ook uitstralende pijn in armen of benen kan goed verholpen worden met manuele therapie.

Hoe ziet een behandeling manuele therapie eruit?

In de eerste behandeling zal door middel van een vragengesprek en een lichamelijk onderzoek worden gekeken of er een functiestoornis aanwezig is waarbij manuele therapie voor een oplossing kan zorgen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de functiestoornis zelf maar ook naar het ontstaan hiervan. Mogelijke onderliggende oorzaken voor klachten kunnen stress en disbalans in belasting-belastbaarheid zijn, dit wordt dan ook in kaart gebracht en meegenomen in de behandeling.
Tijdens het verdere behandeltraject wordt er gebruik gemaakt van specifieke technieken om de klachten te verbeteren. Na een behandeling is er vrijwel altijd direct effect te merken in vermindering van pijnklachten en vergroten van bewegelijkheid. Na 3-4 behandelingen moet er duidelijke verbetering in de klachten zijn, anders wordt er samen gekeken naar een vervolg van de behandeling.
Naast de directe behandeling geeft de manueel therapeut een aantal adviezen om zo de klachten te verminderen en ervoor te zorgen dat de klachten niet weer terugkomen.